Utrustning

Karatedräkt eller gi som det heter på japanska är den träningsklädsel som används när man tränar karate.

Lite historik

Keikogi eller gi kallas den dräkt som utövare av japansk kampkonst bär. Den introducerades i Japan före 1920.
Keiko betyder övning och gi kläder, dräkt eller uniform, där gi kan användas separat för hela plagget. Andra namn är dogi, judodräkt eller karatedräkt. Dräkten består av byxa och jacka och är vit till färg inom karaten. Jackan liknar en kort kimono med vänster framdel omlott utanpå den högra.

Material och olika syften

Karatedräkten görs främst i bomull, men andra material blandas in i dräkten för att göra den slitstark. Exempel på material är canvas.

Det finns också olika dräkter för olika syften med karateträningen. En kata-dräkt är oftast något kortare i längd i byxbenen och ärmar och i ett robust och slitstarkt material, medan en kumite-dräkt är oftast det motsatta. Exempelvis är de lättare har långa byxben för att bland annat dölja benskydden.

Dräkterna finns i olika märken, tjocklekar och givetvis storlekar. Vilken dräkt som passar dig avgör du själv, men beroende på kvalitet varierar också priset.

Nybörjare

Som nybörjare tränar du till att börja med i vanliga träningskläder, men när du bestämt dig för att karate är något du vill fortsätta med är det dags att köpa dig en gi. Oavsett tränar vi alltid barfota.

Till att börja med väljer de flesta att köpa sig en enklare gi i ett tunnare material och till ett bra pris. Ju högre upp i grad brukar valet landa på en gi med bättre kvalitet och den typ som hen personligen tycker passar sin träning.

Inköp av gi

Klubben har valt att inte tillhanda ett lager av dräkter. Utan varje karate-ka ombesörjer själv att införskaffa sin dräkt. Men det finns en del dräkter kvar från tidigare som klubben säljer.
Fråga din Sensei om du behöver råd när du ska köpa ny dräkt.

Beställning av gi kan göras ifrån budofitness.se där vi har 10% rabatt. Ange rabattkod BUSHIDOKARATEKLUBBKARLSKRONA vid beställning.

För nybörjare rekommenderar vi Budo Nord dräkt Empi.
Länk

Budo Nord Zanshin passar utmärkt som nybörjardräkt till vuxna eller som en mer avancerad dräkt till barn.
Länk

Generellt kan en säga att för en växande elev så är det bra att köpa ett “snäpp” upp i storleksordningen. Annars tar man sin egen längd och avrundar uppåt till närmsta tiotal så får man den lämpliga storleken (164 -> 170 centilong, etc).